STATE ETHICS COMMISSION

1324 MAIL SERVICE CENTER
RALEIGH, NC 27699-1324
WWW.ETHICSCOMMISSION.NC.GOV

ROBERT L. FARMER PERRY Y. NEWSON
CHAIRMAN EXECUTIVE DIRECTOR

SUPPLEMENTAL
FORMAL ADVISORY OPINION
UNEDITED WITH APPROVAL OF REQUESTER

August 14, 2009

Mr. Steven Brewer

Manager - Governmental Affairs
Embarq Corporation

150 Fayetteville Street, Suite 2810
Raleigh, NC 27601

Re:  Reporting of Lobbyists’ and Lobbyist Principals’ In-Kind Contributions for the 2009
Southern Legislative Conference Annual Meeting
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Dear Mr. Brewer:

On December 23, 2008, in light of recent amendments to the Lobbying Law, you requested
that the State Ethics Commission (“Commission”) reconsider Parts 11.B.2, 4, and 5 of its Formal
Advisory Opinion dated February 27, 2008 (AO-L-08-001). That opinion concerned contributions
from lobbyists and lobbyist principals to support the Council of State Government’s (“CSG’s”)
2009 Southern Legislative Conference (“SLC”) Annual Meeting ("2009 Annual Meeting").

On February 13, 2009, in Formal Advisory Opinion AO-L-09-004, the Commission
readdressed Part II.B.2 of AO-L-08-001. The Commission concluded that in-kind contributions
made by lobbyists and lobbyist principals to the General Assembly to benefit and support the 2009
Annual Meeting were permitted pursuant to the G.S. 138A-32(e)(5) “gift to the state” exception. In
AO-L-08-001 the Commission had previously concluded that, pursuant to G.S. 120C-303(d), it was
permissible for lobbyists and lobbyist principals to make cash contributions directly to the CSG for
the purpose of supporting the 2009 Annual Meeting.

This opinion reconsiders Parts II.B. 4 and 5 of AO-L-08-001, providing guidance as to the
reporting of in-kind contributions from lobbyists and lobbyist principals to support the 2009 Annual
Meeting. It was adopted by the Commission at its August 14, 2009, meeting.'

' Please see the enclosure entitled “Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics
Commission” for further information regarding the protections offered to individuals receiving
those opinions.
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1. Brief Conclusion.

Those in-kind contributions to the General Assembly to support the 2009 Annual Meeting
with a value of over $10.00 per legislator or legislative employee per day must be reported by the
contributing lobbyist or lobbyist principal. The names of the legislators and legislative employees
need not be reported if more than 15 benefit or request the expenditure or if the identity of those
benefiting are unknown to the lobbyist or lobbyist principal, although a description of the group
benefiting or requesting the expenditure should be provided as more fully outlined below.

I1. Background.

You previously sought the Commission’s opinion with respect to the reporting of permitted
cash and in-kind contributions by lobbyists and lobbyist principals in support of the 2009 Annual
Meeting.

In AO-L-08-001, the Commission concluded that cash contributions to CSG were reportable
expenditures made for the purpose of lobbying. Therefore, those contributions must be reported to
the extent they were greater than $10.00 per designated individual per day. The Commission also
found that in-kind contributions to the General Assembly were most likely not reportable because
they were made to the General Assembly, and therefore fell within the G.S. 120C-400(b) reporting
exemption for certain cash contributions given to a “State agency.”

Section 54 of S.L. 2008-213, effective August 15, 2008, clarified that the term “state
agency” referred to executive branch agencies only. Thus, the G.S. 120C-400(b) reporting
exemption was inapplicable to contributions made to the General Assembly. This required that the
Commission reconsider the reporting obligations of lobbyists and lobbyist principals with respect to
in-kind contributions to the General Assembly in support of the 2009 Annual Meeting.

1. The Facts.

AO-L-08-001 and AO-L-09-004 provide a comprehensive overview of the CSG, its unique
legal status, and the General Assembly’s obligations with respect to the 2009 Annual Meeting. In
connection with its status as the “Host State” of the 2009 Annual Meeting, legislators and
legislative employees have solicited both cash and in-kind contributions from a variety of
individuals and entities, including registered North Carolina lobbyists and lobbyist principals. As
previously noted, cash contributions will be made directly to CSG and in-kind contributions will be
made to the General Assembly for use at the 2009 Annual Meeting.
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IV. Applicable Statutorv Provisions.

G.S. 120C-402 and 120C-403 require that lobbyists and lobbyist principals file reports of
“reportable expenditures” with the Secretary of State. A “reportable expenditure” is defined as
anything of value that exceeds “$10 per designated individual per single calendar day,” and that
“directly or indirectly is made to, at the request of, for the benefit of, or on behalf of a designated
individual or that individual’s immediate family member.” G.S. 120C-100(a)(12). 4

The report of each reportable expenditure, including those made “for the purpose of
lobbying™ and for “gifts” given in accordance with G.S. 138A-32(e), must include the following

information:

(1)
(2)
3)
)
()

G.S. 120C-401(b).

The fair market value or face value, if shown.

The date of the reportable expenditure.

A description of the reportable expenditure.

The name and address of the payee or beneficiary.

The name of any designated individual or that individual’s
immediate family member connected with the reportable

expenditure.

G.S. 120C-401(b1) and (b2) outline the following circumstances where the names of
designated individuals and immediate family members need not be reported, as otherwise required

by G.S. 120C-401(b)(5):

A. 120C-401(b1): When more than 15 designated individuals benefit from or request a
reportable expenditure, and the report details:

L

The approximate number of designated individuals benefiting or requesting,
and

The basis for their selection, including:

1. “the name of the legislative body, committee, caucus, or other group
whose membership list is a matter of public record in accordance with
G.S. 132-1," or

ii. “a description of the group that clearly distinguishes its purpose or

composition from the general membership of the General Assembly.”

> Except that gifts given by lobbyist principals pursuant to G.S. 138A-32(e)(10) are only reportable
to the extent they have “a value of more than $200.”
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B. G.S. 120C-401(b2): When the reportable expenditure is a gift given with the intent
that a designated individual be the ultimate recipient (“indirect gift”") and the lobbyist
or lobbyist principal does not know the name or names of the designated individuals,
the report must detail:

1. “A description of the designated individuals and those designated
individuals® immediate family members connected with the reportable

expenditure that clearly distinguishes its purpose or composition,” and

2 “An approximate number, if known.”

V. Discussion.

A. Is a Lobbyist or Lobbyist Principal Required to Report In-Kind Contributions?

Yes. In AO-L-09-004, the Commission determined that in-kind contributions made to the
General Assembly with the intent that legislators and/or legislative employees be the ultimate
recipients are most likely indirect gifts for which a gifts ban exception applies. Thus, to the extent
the value of those in-kind contributions exceed $10 per designated individual per day, they must be
reported as gifts under either G.S. 120C-402(b)(4) or 120C-402(b)(5).

On the other hand, if those contributions were not made with the intent that legislators or
legislative employees be the ultimate recipient, they would not be reportable as a gift subject to the
G.S. 138A-32(e) gifts ban exceptions. They would, however, appear to be for the purpose of
lobbying, particularly considering the breath of “goodwill” lobbying. See G.S. 120C-100(a)(9).
Thus, these in-kind contributions must be reported either under G.S. 120C-402(b)(1) or 120C-
403(b)(1), to the extent that the value of those in-kind contributions exceed $10 per designated
individual per day.

Since the contributing lobbyists and lobbyist principals will not be in a position to know
who will benefit from in-kind contributions, determining whether the $10 reporting threshold has
been triggered as to individual legislators, legislative employees, or their family members may be
difficult. Therefore, where a lobbyist or lobbyist principal is uncertain as to the value received by
those individuals, the contribution should be reported by identifying the general nature of the
contribution (e.g., “50 cases of water” or “use of 50 computers™) along with its total value (e.g.
“valued at $2007).

B. Does the Name of Each Individual Requesting or Benefiting From the In-Kind
Contribution Need to be Included in the Report?

Probably not, but the response to this question would depend upon the circumstances
surrounding the in-kind contribution.

The report of each reportable expenditure, including those made “for the purpose of
lobbying™ and for “gifts” given in accordance with G.S. 138A-32(e), is required to include the name
of the legislator, legislative employee, or immediate family member “connected with” the
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expenditure. However, as noted above, G.S. 120C-401(b1) and (b2) allow the report to reflect the
group of individuals connected with the reportable expenditures in lieu of reporting specific names.

When the reportable expenditure is a gift given to an intermediary, such as the General
Assembly, with the intent that a legislator or legislative employee be the ultimate recipient (indirect
gift) and the lobbyist or lobbyist principal does not know the name or names of the recipients, the
lobbyist is required to report a description of the designated individuals and those individuals’
immediate family members connected with the gift, and an approximate number, if known. G.S.
120C-401(b2). Thus, if in-kind contributions are given to the General Assembly, and the
contributor does not know which individuals will benefit, the contributor should describe the
expenditure as follows:

Legislators, legislative employees, and their immediate family
members attending the 2009 Southern Legislative Conference Annual
Meeting in Winston-Salem.

In the case of reportable expenditures that the lobbyist or lobbyist principal knows will
benefit or was requested by a discrete group of more than 15 designated individuals, names of those
individuals need not be reported. However, the report must identify the approximate number of
designated individuals benefiting from or requesting the expenditure, and the basis for their
selection. The report must list the approximate number of immediate family members connected
with the reportable expenditure separately.

Each sponsoring lobbyist and lobbyist principal will need to disclose both in-kind
contributions to the General Assembly and cash contribution to the CSG in their September 2009
expenditure report.

VI Closing.

Thank you for contacting the State Ethics Commission concerning these issues. Please do
not hesitate to contact the Commission’s staff if you have any questions about the foregoing formal
advisory opinion.

Pursuant to G.S. 120C-102(d1), an unedited copy of this formal advisory opinion will be
forwarded to the Secretary of State. The Secretary of State is statutorily obligated to treat the
opinion as confidential and not a public record.

State Ethics Commission

By:

Robert Farmer
Chairman



Formal Advisory Opinions of the State Ethics Commission
Issued Pursuant to the Lobbying Law

Upon the written request of any person, State agency, or governmental unit affected by G.S.
Chapter 120C (“the Lobbying Law”), G.S. 120C-102(al) authorizes the State Ethics Commission
(“Commission™) to issue formal advisory opinions “on the meaning and application” of the
Lobbying Law and “that person’s, State agency’s or any other governmental unit’s compliance
therewith.” All opinions have prospective application only and must relate to real or reasonably
anticipated fact settings or circumstances. G.S. 120C-102(a). Formal advisory opinions confer
limited civil immunity upon a requester who follows the advice given. G.S. 120C-102(al).

Once issued by the Commission, formal advisory opinions are published in an edited format on the
Commission’s website within 30 days of issuance. G.S. 120C-102(c). Requests for advisory
opinions, the opinions themselves, and all materials related to the opinions are confidential and are
not public records. G.S. 120C-102(d). However, the Commission is required to send an unedited
copy of each formal advisory opinion to the Secretary of State’s Office at the time the formal
advisory opinion is issued to the requester, and the Secretary of State is required to treat the formal
advisory opinion as confidential and not a matter of public record. G.S. 120C-102(d1). In addition,
Commission staff is specifically authorized to share all information and documents related to
requests for formal advisory opinions with the Secretary of State’s Office. The Secretary of State’s
Office is required to treat any such information and documents in its possession as confidential and
not a matter of public record G.S. 120C-102(d1).

Lobbying Formal Advisory Opinion Attachment
Brewer 08-14-09



