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Dear Requester: 
 
 You requested a formal advisory opinion regarding whether certain activities and services 
you provide to your lobbyist principal clients should be reported on those clients’ Principal Expense 
Reports as payments for services. This formal advisory opinion addresses the application of Chapter 
120C of the North Carolina General Statutes (“G.S.”), the Lobbying Law, to the reporting of 
payments made for those professional services.  It was adopted by the State Ethics Commission 
(“the Commission”) at its September 18, 2009, meeting.1 

 
I.  Brief Conclusion.  
 

When contacts with designated individuals or their immediate family members involve 
attempts to influence legislative or executive action, or both, the individual making such contacts is 
lobbying.  An individual is not lobbying if there is no communication or activity with a designated 
individual or that individual’s immediate family member, or if that contact does not or is not 
intended to influence current or future legislative or executive action.  Payments by a principal to a 
lobbyist for (1) direct or goodwill lobbying services or (2) activities directly connected to those 
lobbying services, are “for the purpose of lobbying.” Therefore, the principal must report those 
payments on its Principal Expense Report. 
 
II. The Facts. 
 

You are a practicing attorney in a law firm and a registered lobbyist representing a number 
of lobbyist principals.  You are one of a number of registered lobbyists authorized to lobby on 
behalf of one or more lobbyist principals. 

 

                                                           
1 Please see the enclosure entitled “Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics 
Commission” for further information regarding the protections offered to individuals receiving 
those opinions. 
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You or one of the other registered lobbyists have provided a number of professional services 
to one or more of these lobbyist principals.  These services have included, but have not been limited 
to: (i) developing a government affairs strategy; (ii) advising on government affairs trends in North 
Carolina; (iii) reviewing and monitoring legislation introduced in the North Carolina General 
Assembly; (iv) advising on particular courses of action regarding legislation; and (v) in the normal 
course of business, if required, advocating on a principal’s behalf and, if necessary, opposing any 
efforts that might be harmful to a principal.  You state that these services are typical of activities 
and services customarily performed by a lobbyist for a lobbyist principal  
 
III.  Applicable Statutory Provisions. 
 

A. Definition of Lobbying. 
 
G.S. 120C-100(a)(9) defines “lobbying” as any of the following:  
 

(a) Influencing or attempting to influence legislative or executive 
action, or both, through direct communication or activities with a 
designated individual2 or that designated individual’s immediate 
family. 

 
(b) Developing goodwill through communications or activities, 
including the building of relationships, with a designated individual or 
that designated individual’s immediate family with the intention of 
influencing current or future legislative or executive action, or both.  

 
Communications or activities as part of various business or personal relationships that “are not 
connected to” legislative or executive action are specifically excluded from the definition of 
lobbying. “Legislative action” and “executive action” are defined by the Lobbying Law. The 
definition of “executive action” also excludes those activities set forth in G.S. 120C-100(a)(3). 
 

B. Reporting of “Payment for Services.” 
 
Article 4 of G.S. Chapter 120C imposes certain reporting responsibilities on lobbyists and 

lobbyist principals. G.S. 120C-403 specifies the content of the lobbyist principal’s report. G.S.  
120C-403(b)(3) requires a lobbyist principal to report: 

 
 With respect to each lobbyist registered under G.S. 120C-206, 

payment for services paid to all lobbyists during that quarter.  If the 
lobbyist is a full-time employee of the principal, or is paid by an 
annual fee or retainer, the principal shall estimate and report the 
portion of the salary, fee, or retainer that is reasonably allocated for the 
purpose of lobbying.  The principal may rely upon a statement by the 

                                                           
2   “Designated individuals” include legislators, legislative employees and “public servants.”  G.S.  
120C-100(a)(2). 
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lobbyist estimating the portion of the salary, fee, or retainer that is 
reasonably allocated for the purpose of lobbying.3 

 
C. Definition of “Payment for Services.”  
 
G.S. 120C-100(a)(11k) defines “payment for services” as “any money, thing of value, or 

economic benefit paid to a lobbyist for the purpose of lobbying other than reimbursement of actual 
travel, administrative expenses, or subsistence.”  The phrase “for the purpose of lobbying” is not 
defined in G.S. Chapter 120C.   
 
IV. Discussion. 
 

A. Lobbying. 
 
G.S. 120C-100(a)(9) defines “lobbying” to include two types of lobbying: “direct” lobbying 

and “goodwill” lobbying.  Both direct lobbying and goodwill lobbying require that an individual 
engage in communication or activities with a designated individual or a designated individual’s 
immediate family member.  Therefore, those actions that do not include communication or activity 
with a designated individual, or a designated individual’s immediate family member, are not 
lobbying.  Thus, for example, meeting with a principal outside the presence of a designated 
individual or a designated individual’s immediate family member to discuss proposed legislative or 
executive action is not “lobbying” under G.S. Chapter 120C. 

 
When an individual does engage in communication or activities with a designated 

individual, or a designated individual’s immediate family member, then the specific facts and 
circumstances of the communication or activity determine whether it is “lobbying” under G.S. 
Chapter 120C.  The critical factor is whether the individual is, through that communication or 
activity: 

 
 1. influencing or attempting to influence legislative or executive action, in the 

   case of direct lobbying, or  
 
 2. developing goodwill with the “intention” of influencing current or future  

   legislative or executive action, in the case of goodwill lobbying. 
 
Thus, in the above example, if a legislator is present at the meeting with the principal, and 

the meeting is held with the intention of influencing legislative action, that activity would constitute 
direct lobbying.  

 
B. Reporting of Payment for Services “For the Purpose of Lobbying.” 
 
“Payment for services” includes “[a]ny money, thing of value, or economic benefit paid to a 

lobbyist for the purpose of lobbying.”  G.S. 120C-100(a)(11k).  It clearly includes payments made 
by a lobbyist principal to a lobbyist for engaging in activities that constitute direct or goodwill 
lobbying. However, it is less clear whether the General Assembly, by requiring the reporting of 

                                                           
3   AO-L-08-004 provides advice as to the manner in which fees could be “reasonably allocated.”   
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payments “for the purpose of lobbying” rather than just payments “for lobbying,” intended that 
payment for activities directly related to lobbying also be reported.  

 
Given the breadth of the reporting obligations imposed by the Lobbying Law and principles 

of statutory construction, it would be reasonable to conclude that by using the phrase “for the 
purpose of lobbying” rather than “for lobbying,” the General Assembly intended that lobbyist 
principals report payments for more services than the definition of “lobbying” encompasses.   

 
Other states with lobbying reporting statutes with the same or similar language have 

interpreted it to require reporting of payments to lobbyists for services that are related to or are 
preparatory to the actual act of lobbying.  Some of these states have used a “but for” test in 
determining whether certain services provided by a lobbyist are related to lobbying activities.  For 
instance, the Hawaii Ethics Commission applied the “but for” test in concluding that payments to a 
lobbyist for waiting to testify at a hearing pertaining to a principal’s lobbying issues was “for the 
purpose of lobbying.”  The Commission reasoned that “[t]he lobbyist would not be waiting at the 
hearing but for the fact that he is lobbying.” Hawaii Ethics Advisory Opinion No. 95-4 (1995).  

 
Similarly, the Connecticut Citizen’s Ethics Advisory Board required that time spent by an 

individual preparing for a hearing be reported as an activity “in furtherance of lobbying.” 
Connecticut Ethics Advisory Opinion No. 2007-15. The Connecticut State Ethics Commission also 
concluded that payments to an individual to monitor legislation is “in furtherance of lobbying” and 
must be reported if it is related to direct lobbying activities. Connecticut Ethics Advisory Opinion 
No. 2003-6.  

 
The Commission interprets the phrase “for the purpose of lobbying” to encompass more 

communications and activities than those included under the definition of “lobbying.”  The 
Commission concludes that the “but for” test should be applied to the determination of whether 
services provided by a lobbyist are related to lobbying communication or activities.  If the lobbyist 
would not be providing those services but for the fact that he or she is engaged in lobbying on 
behalf of a particular principal, those services are “for the purpose of lobbying” and those payments 
must be reported. 

 
Accordingly, in the example of the lobbyist meeting alone with his or her principal to 

discuss proposed legislative or executive action, if the lobbyist would not be participating in this 
meeting but for the fact that he or she is performing lobbying services in connection with that 
particular legislative or executive action, payment to the lobbyist for this time is payment for 
services “for the purpose of lobbying” and must be reported.   

 
 It is important to note that this opinion’s primary focus is on interpreting the phrase “for the 
purpose of lobbying” for the sole purpose of determining those payments that must be included on 
the Principal Expense Report filed by lobbyist principals. Moreover, the question of whether a 
payment for services must be reported presumes that a lobbyist is being paid for the services in 
question.  
 
V. Questions.  
 

In your request, you did not provide specific facts that are necessary for the Commission to 
provide you with specific advice as to each question.  Thus, the Commission responds to your two 
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primary questions with the following general advice, including reporting advice based on the type 
of service, activity, or communication for which the lobbyist is being paid. 
 

A. Whether certain communication or activities constitute lobbying under G.S. 
120C-100(a)(9)? 

 
Section IV, part A, above, outlines the criteria for determining what activities constitute 

lobbying.  Payments made by lobbyist principals for those services are reportable. You have asked 
specifically whether the following are lobbying activities: 

 
1. An unanticipated communication, interaction, or activity with a 

designated individual or his or her immediate family member. 
 

 If the principal has current or future legislative or executive action that involves or will 
involve this designated individual, the specific facts of the unanticipated communication, 
interaction, or activity will determine if payment for such is “for the purpose of lobbying.” 

 
 If there is no current or future legislative or executive action, the payment is not “for the 
purpose of lobbying.” 
 

2. An intentional communication, interaction, or activity with a designated 
individual or a designated individual’s immediate family member. 

 
 If the principal has current or future legislative or executive action that involves or will 
involve this designated individual, the specific facts of the communication, interaction, or activity 
will determine if payment for such is “for the purpose of lobbying.”  

 
 

B. Does payment to the lobbyist for the following types of activities, 
communications, or services qualify as payment for services for the purpose of 
lobbying?  

  
  1. Research, preparation, strategy development, and bill review and  
   drafting services. 
 
 If the service or activity relates to direct or goodwill lobbying activities, i.e. the lobbyist 
would not be providing these services but for his or her lobbying duties and responsibilities, the 
payment for such is ”for the purpose of lobbying.” 

 
2. Discussion, preparation, planning and other activities with the principal 

or others who are not designated individuals or their immediate family 
members. 

  
See response to B.1. 
 

3. An activity or service conducted or provided in the legislative buildings, 
such as observing committee meetings and legislative sessions, waiting 
for meetings to begin, requesting information from legislative staff, 
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providing information to legislative staff, and walking between legislative 
buildings. 

 
 If the service or activity relates to direct or goodwill lobbying activities, i.e. the lobbyist 
would not be attending the meetings or requesting or providing certain information but for his or her 
lobbying duties and responsibilities, the payment for such is ”for the purpose of lobbying.” 
 

4. An activity or service conducted or provided to facilitate a meeting, 
communication, or activity with a designated individual or a designated 
individual’s immediate family member. 

 
 If the service or activity relates to direct or goodwill lobbying activities, i.e., the lobbyist 
would not be involved in facilitating a meeting but for his or her lobbying duties and 
responsibilities, then the payment is “for the purpose of lobbying.” 



 

Formal Advisory Opinions of the State Ethics Commission                   
 Issued Pursuant to the Lobbying Law 

 
Upon the written request of any person, State agency, or governmental unit affected by 
G.S. Chapter 120C (“the Lobbying Law”), G.S. 120C-102 (a1) authorizes the State 
Ethics Commission (“Commission”) to issue formal advisory opinions “on the meaning 
and application” of the Lobbying Law and “that person’s, State agency’s or any other 
governmental unit’s compliance therewith.” All opinions have prospective application 
only, are limited to the particular facts presented, and confer limited civil immunity upon 
a requester who follows the advice given.  G.S. 120C-102(a) and (a1). 
 
Once issued by the Commission, formal advisory opinions are published in a redacted 
format on the Commission’s website within 30 days of issuance. G.S. 120C-102(c). 
Requests for advisory opinions, the opinions themselves, and all materials related to the 
opinions are confidential and are not public records. G.S. 120C-102(d).   However, the 
Commission is required to send an unedited copy of each formal advisory opinion to the 
Secretary of State’s Office at the time the formal advisory opinion is issued to the 
requester, and the Secretary of State is required to treat the formal advisory opinion as 
confidential and not a matter of public record.  G.S. 120C-102(d1).  In addition, 
Commission staff is specifically authorized to share all information and documents 
related to requests for formal advisory opinions with the Secretary of State’s Office.  The 
Secretary of State’s Office is required to treat any such information and documents in its 
possession as confidential and not a matter of public record. G.S. 102(d1). 
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