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Dear Chairman Collier: 

 

By letter dated January 22, 2010, you requested a formal advisory opinion from 

the State Ethics Commission (“the Commission”) and an informal staff opinion in the 

interim. Specifically, you seek guidance as to the permissibility, under the gifts ban 

restrictions of the State Government Ethics Act (“the Ethics Act”), of the North Carolina 

Board of Transportation (“the Board”) accepting donations from private businesses and 

local governmental entities to defray certain costs of holding Board meetings in various 

North Carolina localities.   

 

On March 24, 2010, Commission staff issued an informal advisory opinion. At its 

May 14, 2010, meeting, the State Ethics Commission adopted and formalized the 

following advisory opinion.
1
 

                                                           
1
 Please see the enclosure entitled “Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics 

Commission” for further information regarding the protections offered to individuals receiving 

those opinions. 
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I. Brief Conclusion. 

 

 It would be permissible for the Board to accept items from private sources in 

order to defray the costs of holding Board meetings in locations throughout North 

Carolina. However, if those items are contributed by certain restricted donors and benefit 

a Board member directly, or are given to a third party with the intent that a Board 

member be the ultimate recipient, the Ethics Act’s gifts ban may apply.  

 

 If the gifts ban is applicable, the donation may not be accepted unless a gifts ban 

exception would allow the gift. There are numerous exceptions to the Ethics Act’s gifts 

ban that would allow receipt of food and beverages by Board members. Moreover, the 

“reimbursement exception” would allow those members to accept transportation and 

lodging expenses in addition to meals, as long as the members are approved to receive 

those expenses and they are of the type that would typically be reimbursed by the 

Department of Transportation. Finally, some of the items contributed may meet the “gift 

to the State” exception. 

 

II. Facts. 

 

 The Board is considering holding several meetings a year outside of Raleigh.  In 

the past, the Board has held such meetings and in connection with those meetings, local 

businesses and governmental entities would purchase lunch for DOT members, provide a 

meeting location, and periodically sponsor an evening reception to which local 

community leaders would be invited. However, those meetings took place prior to the 

adoption of the Ethics Act. You have asked that the Commission outline those restrictions 

on the donation of such items in light of the fact that members of the Board are “public 

servants” who are subject to the gifts ban of the Ethics Act. 

 

III. Applicable Statutory Provisions and Discussion.  

 The following provisions, contained in the gifts ban of the State Government 

Ethics Act, are applicable to your questions. All of these restrictions would apply only to 

those individuals who are covered by the Ethics Act, such as the members of the Board. 

 A. The Gifts Ban. 

  1. “Quid Pro Quo” Solicitations and Gifts from any Donor  

  Prohibited. 

 G.S. 138A-32(a) prohibits covered persons from soliciting or accepting anything 

of value “in return for being influenced” in their “official responsibilities.” You have not 

indicated that the Board would be directly involved in the solicitation or acceptance of 

contributions in connection with the Board meetings. However, if members of the Board 

or other covered persons are involved in those solicitations, the solicitation or acceptance 

of those contributions would not violate subsection 32(a). In order for the G.S. 138A-
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32(a) restriction to apply, there would have to be a direct connection between the 

solicitation and an official action by the Board member. Presumably, neither the Board 

members nor those Department of Transportation staff members covered by the Ethics 

Act would agree to take official action in return for meeting related contributions. 

  2. Gifts From Lobbyists or Lobbyist Principals to Public  

  Servants Restricted Unless an Exception Applies.  

 Unless an exception applies, G.S. 138A-32(c) prohibits public servants from 

knowingly accepting a gift (defined as “anything of monetary value”) from a registered 

lobbyist or lobbyist principal. A list of registered lobbyists and lobbyist principals is 

provided on the Secretary of State’s website. Public servants are also prohibited from 

accepting gifts given by a lobbyist or lobbyist principal to a third party (including a State 

entity) with the knowledge that the donor intended that a public servant be the “ultimate 

recipient” of the gift.  

  3. Gifts From Interested Persons to Public Servants Restricted  

   Unless an Exception Applies.  

 Public servants are also restricted from knowingly accepting gifts, either directly 

or indirectly, from a “person” that is seeking to do business with, is regulated by, or 

which has financial interests that may be affected by the public servant’s agency 

(“interested persons”). G.S. 138A-32(d) and (d1). “Person” is broadly defined to include 

any “individual, firm, partnership, committee, association, corporation, business,” and 

any other “organization or group of persons acting together.” However, the term “person” 

specifically excludes State agencies and boards and political subdivisions of the State, 

such as counties or municipalities. Thus, unless a local governmental entity is a registered 

lobbyist principal, a public servant would not be restricted from accepting a gift from a 

local government. 

  4. Application of the Gifts Ban to Direct and Indirect Donations  

   to State Agencies. 

 Generally speaking, the gifts ban does not prohibit public servants from accepting 

donations on behalf of State agencies or other organizations. Thus, public servants may 

solicit and accept donations given to support the operations of a State agency, including a 

State Board. In addition, the gifts ban is inapplicable when donations are given directly to 

State agencies for any purpose deemed appropriate by those agencies. 

 On the other hand, the gifts ban may apply if a lobbyist, lobbyist principal, or 

interested person (“restricted donor”) gives a gift to a State entity or another third party 

with the specific intent that a public servant be the ultimate recipient and the public 

servant knows that the gift was intended to benefit him or her.  
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 Thus, the gifts ban would apply to contributions to the Board generally, or to 

members of the Board specifically, if those contributions (1) were from a restricted donor 

and (2) the donor intended that the Board members or other individuals subject to the 

Ethics Act be the ultimate recipient. This would include meals and receptions.  

 The provision of meeting space to the Board would not fall within the gifts ban 

because the donation of meeting space does not, generally speaking, provide a personal 

benefit to the Board members. However, there could be some circumstances where the 

provision of meeting space at a resort or other similar destination would constitute a gift 

to those public servants attending. This determination would be a fact-based inquiry and 

the result would vary according to the locale provided. 

  B. The Gifts Ban Exceptions. 

 If the Ethics Act’s gifts ban applies, there are a number of exceptions to the ban 

that allow a public servant’s receipt of food and beverages. If any of those exceptions 

apply, the public servant may accept the gift. A discussion of the exceptions that allow 

receipt of food and beverages, and the criteria for meeting those exceptions, follows.   

  1. G.S. 138A-32(e)(1) Food and Beverage Exceptions. 

 G.S. 138A-32(e)(1) allows a public servant to accept food or beverages for 

immediate consumption in connection with the following three types of events. 

 An open meeting of a public body as long as the meeting is noticed 

    in accordance with the Public Meetings Act. G.S. 138A-32(e)(1)a. 

 A “gathering” that is attended by at least 10 or more individuals  

    and that is open to the general public as long as a sign or other  

    communication noting that the gathering is open to the general  

    public is displayed at the gathering. G.S. 138A-32(e)(2)b. 

 A “gathering” to which various groups of covered individuals are  

    invited, including all members of a State Board or at least 10  

    public servants, and 10 individuals associated with the sponsor  

    attend or all shareholders, employees, etc. of the sponsor are 

    invited. G.S. 138A-32(e)(2)c. This provision also includes   

    certain notice requirements. 

  2. G.S. 138A-32(e)(12) Public Servant Food and Beverage   

   Exception. 

 G.S. 138A-32(e)(12) also allows a public servant to accept food or beverages for 

immediate consumption in connection with a gathering if the public servant is invited to 

attend for “purposes primarily related to the public servant’s public service or position” 
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and 10 individuals attend the gathering or all shareholders, employees, etc. of the sponsor 

are invited. This exception is similar to the G.S. 138A-32(e)(2)c. exception, discussed 

above. However, the (e)(12) exception does not require that the entire board be invited or 

that 10 persons associated with the sponsor attend and does not impose specific notice 

requirements.  

 Thus, under the subsection 32(e)(12) exception, the individual members of the 

Board may accept food or beverage from restricted donors in connection with the 

luncheons and dinners you reference. However, the luncheon or dinner must have at least 

10 individuals in attendance or the sponsor of the event must invite certain groups of 

individuals, including all of their shareholders, employees, etc. to the event. 

  3. G.S. 138A-32(f) Reimbursement Exception. 

 G.S. 138A-32(f) provides that public servants may accept a “gift” that represents 

an “expense appropriate for reimbursement” by the State agency employing a public 

servant. Under this provision (a) the “gift” must be consistent with those types of 

expenses that would otherwise meet the agency’s expense reimbursement policies and (b) 

the public servant must receive approval from the employing entity to receive such items 

of value. The Commission recommends that the public servant receive that approval in 

writing. 

 Thus, under this exception, the Board members may accept from restricted donors 

food, lodging, transportation, and other expenses that could otherwise be reimbursed by 

the State, in accordance with applicable policies. However, the Board members must 

receive approval from the appropriate agency official before accepting those items. 

  4. G.S. 138A-32(e)(5) “Gift to the State” Exception.  

 This exception would apply to allow a gift of which a public servant is the 

ultimate recipient if that gift is “accepted on behalf of the State for use by the State or for 

the benefit of the State.” The Commission has previously interpreted this exception to 

allow the receipt of gifts that are consistent with a State agency’s purpose, function, and 

authority. The “gift to the state” exception may apply to the provision of meeting space or 

related administrative expenses that could be viewed as, in some manner, providing a 

personal benefit to a public servant. AO-L-09-004 (finding that in-kind contributions 

made to a state entity to support an annual conference is for the benefit of the State, 

where State agency is responsible for hosting the conference and the organization holding 

conference is recognized as a North Carolina governmental agency).   
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 C. Gifts Reporting Obligations. 

 In general, permissible “gifts” provided by registered lobbyists or lobbyist 

principals to public servants must be reported to the extent they exceed the $10 reporting 

threshold of the Lobbying Law, G.S. Chapter 120C.  

 Moreover, even if the donor of the gift is not a registered lobbyist or lobbyist 

principal, there are limited circumstances where the donor or the Board members 

themselves would be required to report those gifts under G.S. 120C-800, the 

miscellaneous reporting requirements of the Lobbying Law. However, the reporting 

requirements apply only if the total value of those gifts received by a public servant 

during a calendar quarter from a “person or group of persons acting together” exceeds 

$200 and other specific conditions are met. 

IV. Closing.  

Thank you for contacting the State Ethics Commission.  Please do not hesitate to 

contact the Commission’s staff if you have any questions about the foregoing formal 

advisory opinion. Pursuant to G.S. 138A-13(d), an edited version of this formal advisory 

opinion will be published within 30 days of issuance. 

 

 

       State Ethics Commission 

 

 

       By: __________________________ 

             Robert L. Farmer 

             Chairman 
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Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics Commission 

Pursuant to the Ethics Act 

 

Upon the written request of a public servant or legislative employee, G.S. 138A-13(a) of 

the State Government Ethics Act (“the Ethics Act”) authorizes the State Ethics 

Commission (“Commission”) to issue formal advisory opinions on the “meaning and 

application” of the Ethics Act “and the public servant’s or legislative employee’s 

compliance therewith.” All opinions have prospective application only, are limited to the 

particular facts presented, and confer limited civil immunity upon a requester who 

follows the advice given. G.S. 138A-13(a) and (a2). 

 

Reliance upon a formal advisory opinion immunizes the public servant or legislative 

employee making the request from (1) investigation by the Commission, except the 

alleged violation of criminal law while performing his or her official duties, (2) adverse 

action by his or her employing entity, or (3) investigation by the Secretary of State. G.S. 

138A-13(a2). 

 

Once issued by the Commission, formal advisory opinions are published in a redacted 

format on the Commission’s website within 30 days of issuance. G.S. 138A-13(d). 

Otherwise, requests for advisory opinions, the opinions themselves, and all materials 

related to the opinions are confidential and are not public records. G.S. 138A-13(e). 

 
 


