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Re:   Use of Name, Picture or Voice in Radio, Television, or Internet Advertisements 

Promoting Programs Funded by Various Federal Grant Programs 

 AO-E-13-002            

Dear Requester: 

This is in response to your request for a formal advisory opinion. You have asked 

whether the State Government Ethics Act (“Ethics Act”), North Carolina General Statutes 

(“G.S.”) Chapter 138A, would restrict you from using or permitting the use of your name, 

picture, or voice in radio, television, or Internet advertisements promoting various federally-

funded programs. This formal advisory opinion is based upon the information provided in your 

request and was adopted by the State Ethics Commission at its May 10, 2013, meeting.
1
 

I.  Brief Conclusion. 

 

 The Commission has determined that the Ethics Act would restrict you from using or 

permitting the use of your name, picture, or voice in radio or television advertisements 

promoting federal grant programs. However, it would be permissible for you to permit the use of 

your name, picture, or voice for advertisements promoting those programs that appear on the 

Internet.  

II. Facts. 

 You are a public servant subject to the requirements of the Ethics Act. Your agency’s 

current role includes the administration of various programs, some of which are supported by 

federal grant funds.  

 Your agency wants to implement an advertising campaign to educate affected citizens 

about the availability of the various services provided by these programs. You would like to 

appear in those advertisements. The advertisements will be paid for by federal grant funds, but 
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those funds will be taken from funds that are held in State bank accounts for your agency’s use in 

administering those programs. None of the federal grants concerned impose specific 

requirements on the use of grant funds for advertisements or require your participation in the 

advertisement.  

III. Applicable Statutory Provisions. 

A. Use of Title in Nongovernmental Advertising. 

 

G.S. 138A-31(b) provides that a covered person (a term that includes public servants): 

 

Shall not mention or authorize another person to mention the 

covered person’s public position in nongovernmental advertising 

that advances the private interest of the covered person or others. 

 

The term “nongovernmental” means that “the funding or resources used to produce and publicize 

the advertisement was not derived from the State … or the federal government.” 30 NCAC 

08.0101(a).  “Advertising” is defined as “a written or oral communication that is published, 

disseminated, circulated, or placed before the public for the purpose of attracting public attention 

to a product, business, or service.” Id.  G.S. 138A-31(a) lists a number of exceptions to the 

prohibition against the use of a covered person’s title.  

 

 B. Use of State Funds for Advertising and PSAs Featuring Covered Persons. 

 

G.S. 138A-31(c) generally prohibits a covered person from using or permitting: 

 

 

i. The use of State funds for any advertisement or 

public service announcement; 

 

ii. In a newspaper, on radio, television, magazines, or 

billboards; 

 

iii. That contains that covered person’s name, picture, or 

voice;  

 

iv. Except in case of State or national emergency and 

where the announcement is “reasonably related to 

the person’s official function.” 

 

Fund-raising on behalf of public radio or television is exempt from this prohibition. There is an 

almost identical restriction against the use of State funds by “declared candidates” for the 

Council of State. G.S. 163-278.16A.
2
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 Although there are no formal advisory opinions or court decisions that define the use of 

the term “State funds” in G.S. 138A-31(c) or 163-278.16A, or otherwise explain the restriction 

against the use of those funds in advertisements featuring public officials, a similar law 

applicable to candidates for state or local elected office was recently considered by the Kansas 

Governmental Ethics Commission in Opinion No. 2012-03 (April 18, 2012). The purpose behind 

the law was explained as preventing “elected officials from using public service announcements 

and advertisements for a state agency’s programs to help themselves get re-elected … or to serve 

as a free campaign commercial.” 
 

 Although the term “state funds” is not defined in G.S. 138A-31(c), that term is defined in 

the State Budget Act as “[a]ny moneys including federal funds deposited in the State treasury 

except moneys deposited in a trust fund or agency fund as described in G.S. 143C-1-3. 

(Emphasis supplied). G.S. 143C-1-3(8) defines “agency funds” as accounts held by the State in a 

“purely custodial capacity. Agency funds typically involve only the receipt, temporary 

investment, and remittance of fiduciary resources to individuals, private organizations, or other 

governments.”  
 

 There are three types of trust funds identified in G.S. 143C-1-3, investment, pension and 

other employee benefit, and private-purpose trust funds, none of which would apply to the 

questions posed by your request.  

 In a 1999 opinion the North Carolina Attorney General was asked to provide guidance to 

the Office of the Secretary of State with respect to its authority to accept grants from 

governmental sources. That opinion interpreted the Executive Budget Act, which has since been 

recodified and amended as the State Budget Act. It was determined that grant funds could be 

accepted by State agencies, but that those “[f]unds received from grantors, whether governmental 

or private entities, take on the character of State funds and are generally subject to restrictions 

applicable to state expenditures.” 1999 N.C. AG LEXIS 17 (June 21, 1999). 

 

IV. Analysis. 

 

 Based upon your description of the proposed communications concerning the programs 

your agency administers, those communications constitute advertisements or public service 

announcements. However, those advertisements would not be subject to the use of title 

restriction in G.S. 138A-31(b), since the source of the funding for those advertisements is 

governmental, e.g. derived from state or federal resources.  
 

 However, your participation in those advertisements or public servant announcements 

could be restricted by G.S. 138A-31(c). As described, that provision prohibits the use of State 

funds for advertisements or public service announcements if your name, picture, or voice is used 

in those advertisements and they are broadcast on radio or television or displayed in a 

newspaper, magazine, or billboard. But that would depend upon whether the prohibition against 

the use of “State funds” in G.S. 138A-31(c) also extends to the use of federal grants to the State. 
 

 Based upon the State Budget Act’s definition of the term “State funds,” what the 

Commission understands to be the legislative intent behind the restriction against the use of 

governmental resources for advertisements that draw public attention to persons covered by the 

Ethics Act, and the fact that the grant funds in question are to be used by your agency in its 
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discretion and are not custodial “agency funds,” the Commission concludes that the federal grant 

funds deposited in State accounts to support these programs may not be used for advertisements 

or public service announcements that include your name, picture, or voice. 
 

 That restriction against the use of “State funds” would not, however, apply to the use of 

your name, picture, or voice in advertisements placed on the Internet. Nonetheless, utilizing State 

funds for that purpose could give the appearance of impropriety. The Commission therefore asks 

that you consider not using those federal grant funds or other State funds for Internet 

advertisements promoting any programs that include your name, picture, or voice. 
 

V. Closing. 

Thank you for contacting the State Ethics Commission. Please do not hesitate to call the 

Commission’s staff if you have any questions about the foregoing formal advisory opinion. 

 



 

 

 

 

 

Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics Commission 

Pursuant to the Ethics Act 

 

Upon the written request of a public servant or legislative employee, G.S. 138A-13(a) of the 

State Government Ethics Act (“the Ethics Act”) authorizes the State Ethics Commission 

(“Commission”) to issue formal advisory opinions on the “meaning and application” of the 

Ethics Act “and the public servant’s or legislative employee’s compliance therewith.” All 

opinions have prospective application only, are limited to the particular facts presented, and 

confer limited civil immunity upon a requester who follows the advice given. G.S. 138A-13(a) 

and (a2). 

 

Reliance upon a formal advisory opinion immunizes the public servant or legislative employee 

making the request from (1) investigation by the Commission, except the alleged violation of 

criminal law while performing his or her official duties, (2) adverse action by his or her 

employing entity, or (3) investigation by the Secretary of State. G.S. 138A-13(a2). 

 

Once issued by the Commission, formal advisory opinions are published in a redacted format on 

the Commission’s website within 30 days of issuance. G.S. 138A-13(d). Otherwise, requests for 

advisory opinions, the opinions themselves, and all materials related to the opinions are 

confidential and are not public records. G.S. 138A-13(e). 

 


