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Re:   Conflicts of Interest Associated With Independent Contractor Relationship with 

Law Firm and Service on State Board 

 AO-E-14-005 
 

Dear Requester: 

 

This is in response to your request for a formal advisory opinion. You have asked 

whether the State Government Ethics Act (“Ethics Act”), G.S. Chapter 138A, would restrict you 

from serving on and taking official action as a member of a State board if those actions have a 

financial impact on a company that is a client (“the client”) of a law firm with which you have an 

independent contractor relationship (“the firm”).  

 

This formal advisory opinion is based upon the information provided in your request and 

was adopted by the Commission at its November 14, 2014, meeting.
1
 

 

I. Brief Conclusion. 

 

The Ethics Act would not restrict you from serving on the State board or taking official 

action regarding matters involving the firm’s client because of your independent contractor 

relationship with the firm as long as the firm is not representing the client in those matters. You 

may, however, be restricted from taking official action if the firm represents the client before the 

State board, depending upon the particular circumstances. 

 

II. Facts. 

You are an appointee to a State board. As a member of the State board you are a public 

servant subject to the provisions of the Ethics Act, including the conflict of interest standards.  

                                                           
1
 Please see the enclosure entitled “Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics 

Commission” for further information regarding the protections offered to individuals receiving 

those opinions. 
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Official actions taken by the State board may have a financial impact on various businesses, 

including the client. 

 

You maintain a private law practice in Raleigh. You also have an independent contractor 

relationship with the firm. You are not an employee of or a partner in the firm and do not share 

in the firm’s overall profits. Rather, you receive a percentage of those fees earned for work you 

perform for the firm's clients and for work performed for clients you secure but which is 

performed by other members of the firm.  

 

You state that the firm does “substantial work” for the client. However, you have never 

provided legal representation to the client and do not expect to do so in the future. You also do 

not anticipate that the firm will represent the client before the State board. 

 

III. Applicable Statutory Provisions. 

 

A. G.S. 138A-36(a) Conflicts Standards.  

G.S. 138A-36(a) prohibits a public servant “acting in that capacity” from participating in 

an “official action” if that public servant or a “person with which the public servant is 

associated” may incur:  

 “A reasonably foreseeable financial benefit”  

 Which would impair the public servant’s “independence of judgment” or 

otherwise influence the public servant’s participation in that official action.  

 “Financial benefit” includes a direct pecuniary gain or loss to a person with which the public 

servant is associated or a direct pecuniary loss to a business competitor. G.S. 138A-3(14c). 

"Person with which associated” is defined to include "a client of the public servant." G.S. 138A-

3(27d). It also includes a "business with which the public servant or a member of the public 

servant's immediate family is associated," including an employer of the public servant or 

immediate family member or a business in which the public servant holds a partnership interest. 

G.S. 138A-3(3). 

In circumstances where a public servant has a conflict of interest, G.S 138A-36(b) 

requires that a public servant: 

 

 “Abstain from taking any verbal or written action” 

 

 “[I]n furtherance of the official action.”
2
  

  

 

                                                           
2
 “Official action” includes “[a]ny decision, including administration, approval, disapproval, 

preparation, recommendation, the rendering of advice, and investigation, made or contemplated 

in any proceeding, application, submission, request for ruling or other determination, contract, 

claim, controversy, investigation, charge, or rule making.” G.S. 138A-3(25). 
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The public servant is also required to submit written reasons for the abstention to the 

employing entity. In addition, if a conflict of interest “would prevent a public servant from 

fulfilling a substantial … portion” of his or her public duties, G.S. 138A-39(a) requires that the 

public servant eliminate that interest or resign from his or her position.  

 

B. G.S. 138A-36(c) Conflicts Standards. 
  

G.S. 138A-36(c) also requires that a public servant: 

 

 “Remove himself or herself” from a “proceeding,”
3
 

 

 “Considering the particular circumstances and type of proceeding involved,” 

 

 “To the extent necessary to protect the public interest and comply with the Ethics 

Act,” 

 

 If the public servant’s impartiality might reasonably be questioned due to a 

“familial, personal, or financial relationship” with a participant in the proceeding. 

 

C. G.S. 138A-38(a)(1) Class Safe Harbor.  

G.S. 138A-38(a)(1) allows a public servant to take an official action, notwithstanding a 

conflict of interest, if the financial benefit or detriment that would accrue to the public servant, a 

“person with which associated,” or a “participant” in a proceeding:  

 

 As a member of “a profession, occupation, or general class” 

 

 Is “no greater” than that which would accrue to “all members of that profession, 

occupation, or general class.” 

 

Thus, in order for the subsection 38(a)(1) safe harbor to apply, the financial benefit (or 

detriment) resulting from the public servant’s official action would have to be equal to or less 

than that which would accrue to all members of the class.  

 

IV. Analysis. 

 

 The central questions posed by your request are (a) whether the client, as a client of the 

firm, is your client, because of your independent contractor relationship with the firm, and 

therefore “a person with which associated” under G.S. 138A-36(a); and (b) whether you, as an 

independent contractor of the firm, would have a "financial" relationship” with the firm’s client 

or the firm under G.S. 138A-36(c).  

The Ethics Act does not define the term “client” and the Commission has not previously 

interpreted or applied that term in this context.  Thus, it is unclear whether the term “client”  

 

                                                           
3
 Defined to include a quasi-judicial or quasi-legislative proceeding. 
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would include all clients of a law firm in which the official is a partner or shareholder. But that is 

not the question you pose and the Commission therefore need not address it at this time.  

 

You are not a partner in the firm, and you do not share in the firm's overall profits. 

Rather, you are compensated only for the work that you perform for the firm's clients or work 

performed by other members of the firm for your clients. In considering a similar circumstance, 

the Florida Ethics Commission concluded that where a public official was “of counsel” to the 

law firm and had no ownership interest in the firm or share in the firm’s overall profits, he did 

not hold a contractual relationship with each client of the firm. Therefore, the Commission 

concluded, the official did not have a conflict of interest with respect to official actions taken 

with respect to the firm’s (not the public official’s) client. CEO 03-07. See also CEO 96-1 

(Florida Ethics Commission, January 29, 1996) (same); Advisory Opinion No. 99-12 (New York 

State Ethics Commission, September 15, 1999) (Official who is “of counsel” to law firm does 

not have a conflict of interest with respect to clients of law firm). 

 

Applying these principles, and considering the particular relationship you have with the 

firm, the Commission concludes that the firm’s clients, including the client, are not your 

"clients" as that term is used in the Ethics Act. Therefore, G.S. 138A-36(a) would not restrict you 

from taking official action as a member of the State board with respect to matters involving the 

firm’s client. Of course, those individuals and businesses which you represent directly would be 

your “clients” under that provision.  

 

Similarly, under the conflict of interest standards established by G.S. 138A-36(c), you do 

not have a "financial" relationship with the firm’s client as a result of your independent 

contractor relationship with the firm. Therefore that provision would not require you to remove 

yourself from taking official action as a member of the Commission with respect to matters 

concerning the firm’s client.  

 

However, due to your independent contractor agreement with the firm, you do have a 

“financial relationship” with the firm under G.S. 138A-36(c). Therefore, in the event the firm 

represents the client in a proceeding before the State board, you may be required to recuse 

yourself to the extent necessary to protect the public interest. However, that determination would 

need to be made on a case-by-case basis. 

 

V. Closing. 

 

Thank you for contacting the State Ethics Commission. Please do not hesitate to call the 

Commission’s staff if you have any questions about the foregoing formal advisory opinion.



 

 

 

 

Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics Commission 

Pursuant to the Ethics Act 

 

Upon the written request of a public servant or legislative employee, G.S. 138A-13(a) of the 

State Government Ethics Act (“the Ethics Act”) authorizes the State Ethics Commission 

(“Commission”) to issue formal advisory opinions on the “meaning and application” of the 

Ethics Act “and the public servant’s or legislative employee’s compliance therewith.” All 

opinions have prospective application only, are limited to the particular facts presented, and 

confer limited civil immunity upon a requester who follows the advice given. G.S. 138A-13(a) 

and (a2). 

 

Reliance upon a formal advisory opinion immunizes the public servant or legislative employee 

making the request from (1) investigation by the Commission, except the alleged violation of 

criminal law while performing his or her official duties, (2) adverse action by his or her 

employing entity, or (3) investigation by the Secretary of State. G.S. 138A-13(a2). 

 

Once issued by the Commission, formal advisory opinions are published in a redacted format on 

the Commission’s website within 30 days of issuance. G.S. 138A-13(d). Otherwise, requests for 

advisory opinions, the opinions themselves, and all materials related to the opinions are 

confidential and are not public records. G.S. 138A-13(e). 

 


