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June 9, 2016 

 

Re:   Permissibility of Licensing Board Member Providing Expert Witness Services 

  AO-E-16-002             

Dear Requester: 

 This is in response to your request for a formal advisory opinion. You asked whether the 

State Government Ethics Act, G.S. Chapter 138A (“the Ethics Act”), would restrict a member of 

a State licensing board (“the Board”) from providing expert witness services in court litigation in 

which the professional negligence of a board licensee is at issue. 

This formal advisory opinion is based upon the information you have provided and was 

considered by the State Ethics Commission (“Commission”) at its May 13, 2016, meeting.1 

 

I. Brief Conclusion 

 

 You are not restricted from providing expert witness services concerning the standard of 

care applicable to a Board licensee while acting in your private capacity. However, you would be 

restricted from taking official action in your capacity as a member of the Board in certain matters 

involving the law firm that has hired you or the individual or entity represented in the matter in 

which you are providing expert witness services; or from appearing before the Board on behalf 

of either the law firm or the individual/entity represented. The Ethics Act would also prohibit 

you from using nonpublic and confidential information obtained as a Board member in 

connection with your role as an expert witness and from including your Board service in 

company advertising or in the promotion of the expert services provided. 

                                                           
1 Please see the enclosure entitled “Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics Commission” 

for further information regarding the protections offered to individuals receiving those opinions.  
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 Furthermore, although you are not restricted from providing expert witness services with 

the caveats described above, the Commission has a number of concerns regarding those activities 

which are outlined more fully below. You should therefore consider those concerns before 

agreeing to provide expert witness services in the future. 

   

II. Facts  

 

 You are a member of the Board.  Therefore, you are a “public servant” who is subject to 

the Ethics Act.  

 The Board is responsible for the licensing, oversight, and discipline of members of a 

certain profession. The Board also provides continuing professional education to those 

individuals.  In connection with its oversight responsibilities, the Board has the authority to 

administer examinations, issue, renew and revoke licenses, and consider complaints filed with 

respect to Board licensees, including those which allege gross negligence, incompetence, or 

misconduct in the practice of the profession. The Board is granted the authority to reprimand and 

assess civil fines against licensees, and suspend, refuse to renew, refuse to reinstate, or revoke 

those licenses. Thus, there is a distinct possibility that the Board may be presented with a 

complaint involving a litigant in one of the matters in which you have provided expert witness 

services. 

 

 You have been retained by a law firm to provide expert services in connection with 

pending court litigation in which the professional negligence of a licensee is alleged. That law 

firm previously retained you as an expert in other matters prior to your appointment to the Board. 

You may be asked to offer your professional opinion concerning whether the individual followed 

the applicable standard of care.  

 

 You state that you are asked to provide your professional opinion on that issue only in 

your private capacity, and not in your capacity as a Board member or on behalf of the Board.  

You will not use or disclose nonpublic or confidential information in the course of providing 

expert services in that litigation. In addition, although the Board is not currently considering any 

disciplinary action involving the parties to the litigation, you plan to recuse yourself from 

participating in the Board’s consideration of such matters. 

III. Applicable Statutory Provisions  

 

 A basic tenet of the Ethics Act is that public officials must “exercise their authority 

honestly and fairly, free from impropriety, threats, favoritism, and undue influence. Thus, 

although the Ethics Act does not specifically restrict a public servant’s private business or 

personal pursuits, it may restrict a public servant’s participation in certain “official actions” that 

could financially benefit the public servant or his/her clients, the public servant’s family 

members, and those employers or businesses in which they hold ownership interests or serve in a 

leadership position. “Official action” is broadly defined to include “any decision … made or 

contemplated in any proceeding, application, submission, request for ruling or other 

determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, or rule making.” G.S. 138A-
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3(25). “Official action” includes voting on a matter; participating in verbal or written discussions 

about the matter with agency staff, fellow board members, interested parties, and members of the 

media or the public; and accepting non-public information related to the matter or requesting 

such information from agency staff. 
 

 Specifically, G.S. 138A-36(a) restricts a public servant from taking an official action 

which would provide a “reasonably foreseeable” financial benefit or detriment to the public 

servant or a “person with which associated,” including a “client” of the public servant, if that 

benefit would impair the public servant’s independence of judgment. However, a public servant 

may take official action notwithstanding a conflict of interest, if that action would provide a 

similar benefit or detriment to all members of a profession, occupation, or general class. G.S. 

138A-38(a)(1). 
 

 G.S. 138A-36(c) also requires that a public servant remove himself or herself from a 

quasi-legislative or quasi-judicial proceeding where the public servant has a familial, personal, or 

financial relationship with a participant if necessary to protect the public interest. That provision 

may require that public servants recuse themselves from voting on or participating in discussions 

concerning a matter. In order to protect the public interest, the Commission has also determined 

that a public servant would be restricted from representing a party or otherwise appearing before 

a board on which the public servant serves. AO-E-10-004 (November 19, 2010). 

 

 There may be circumstances where a public servant’s conflict of interest is so pervasive 

that it would disqualify the public servant from board service altogether. The Act defines a 

disqualifying conflict of interest as “a conflict of interest of such significance that the conflict of 

interest would prevent a public servant from fulfilling a substantial function or portion of the 

public servant’s public duties.” G.S. 138A-39(d). 
 

 A public servant is also restricted from disclosing or using confidential information 

obtained in connection with the public servant’s official position under any circumstance. And a 

public servant may not use or disclose “nonpublic” information obtained as a result of the public 

servant’s official position if such disclosure or use would result in a financial gain to the public 

servant, extended family members, or a business with which the public servant is associated. 

G.S. 138A-34.  
 

 G.S. 138A-31(b) also restricts a public servant from using his/her public position or title 

in connection with privately-funded advertisements promoting a private business. However, that 

provision generally allows a public servant to include his or her title in a biographical listing. 

Finally, a public servant is prohibited from using “state funds” for advertisements or public 

service announcements that include his/her name, picture, or voice and are included in a 

newspaper or on radio, television, or billboards. “State funds” has been interpreted by the 

Commission to include not only State monies but also State resources including “personnel, 

facilities, equipment, or supplies.” AO-E-13-004 (August 23, 2013). 
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IV. Analysis 

 

 G.S. 138A-36 would not restrict you from providing expert witness services in pending 

court litigation in your private capacity. Thus, the Ethics Act would not prevent you from 

providing expert services in the court matter described above, including providing testimony in a 

deposition, trial, mediation, and/or arbitration. 

 

 However, you would be restricted from taking official action in your capacity as a 

member of the Board if that action could be foreseen to result in a financial benefit or detriment 

to the law firm which hired you or the litigant whose interests the law firm represents; or in a 

proceeding in which the law firm or the litigant participate. Thus, you would need to recuse 

yourself from voting on and discussing those matters with Board staff, members, and interested 

parties. And, you may not appear before the Board in matters involving the parties to the 

litigation or which concern the particular facts underlying that matter.  

 

In addition, while you are providing expert services in the litigation described, if a 

question of your Board membership is raised you should clarify that you are not expressing an 

opinion in your capacity as a Board member or otherwise representing the Board’s views in that 

litigation. 

 

 You would further be restricted from using your official position to advance your 

business interests, either in connection with your business or your services as an expert witness. 

That would include using your position to promote your services to prospective customers, the 

news media, the general public, or the legal community if such actions could be reasonably 

foreseen to result in a financial benefit to you or your business. Moreover, although G.S. 138A-

31(b) generally allows the inclusion of your official position in biographical listings, including 

resumes, you may want to consider removing your Board service from your resume in materials 

submitted in connection with providing expert services in order to avoid the perception that such 

services are provided in your official capacity.  

 

 The Ethics Act would also restrict your disclosure of any nonpublic or confidential 

information obtained as a Board member to benefit your business and those law firms that retain 

your expert services or the litigant represented by that firm. 

 

 In spite of the technical legal conclusions outlined above, I wanted to share the following 

additional insight into the Commission’s extensive discussions regarding your request.   

 

 Because of the possibility that matters involving those litigants involved in the cases in 

which you have provided expert services will ultimately be addressed by the Board, you may 

find that you will be required to recuse yourself from a number of Board matters. This would 

prevent you from fulfilling your role on the Board in those instances. It is also possible that your 

private activities may ultimately interfere with your ability to perform a substantial portion of 

your Board duties and therefore create a disqualifying conflict of interest. Moreover, you may be 

placed in the very difficult position of being asked or compelled to testify before the Board in 

those matters and would therefore stand the risk of the Board disagreeing with your expert 
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opinion. Please carefully examine these concerns before agreeing to provide further expert 

witness services while you serve on the Board. 

  

V. Closing 

 

Thank you for contacting the State Ethics Commission. Please do not hesitate to call the 

Commission’s staff if you have any questions about the foregoing formal advisory opinion. 

 

        

 

          



 

 

 

 

Formal Advisory Opinions Issued by the State Ethics Commission 

 

Upon the written request of a public servant or legislative employee, G.S. 138A-13(a) of the State 

Government Ethics Act (“the Ethics Act”) authorizes the State Ethics Commission (“Commission”) to 

issue formal advisory opinions on the “meaning and application” of the Ethics Act “and the public 

servant’s or legislative employee’s compliance therewith.” All opinions have prospective application 

only, are limited to the particular facts presented, and confer limited civil immunity upon a requester who 

follows the advice given. G.S. 138A-13(a) and (a2). 

 

Reliance upon a formal advisory opinion immunizes the public servant or legislative employee making 

the request from (1) investigation by the Commission, except the alleged violation of criminal law while 

performing his or her official duties, (2) adverse action by his or her employing entity, or (3) investigation 

by the Secretary of State. G.S. 138A-13(a2). 

 

Once issued by the Commission, formal advisory opinions are published in a redacted format on the 

Commission’s website within 30 days of issuance. G.S. 138A-13(d). Otherwise, requests for advisory 

opinions, the opinions themselves, and all materials related to the opinions are confidential and are not 

public records. G.S. 138A-13(e). 

 

Upon the written request of any person, State agency, or governmental unit affected by G.S. Chapter 

120C (“the Lobbying Law”), G.S. 120C-102(a1) authorizes the State Ethics Commission (“Commission”) 

to issue formal advisory opinions “on the meaning and application” of the Lobbying Law and “that 

person’s, State agency’s or any other governmental unit’s compliance therewith.” All opinions have 

prospective application only and must relate to real or reasonably anticipated fact settings or 

circumstances. G.S. 120C-102(a). Formal advisory opinions confer limited civil immunity upon a 

requester who follows the advice given.  G.S. 120C-102(a1). 

 

Once issued by the Commission, formal advisory opinions are published in an edited format on the 

Commission’s website within 30 days of issuance. G.S. 120C-102(c). Requests for advisory opinions, the 

opinions themselves, and all materials related to the opinions are confidential and are not public records. 

G.S. 120C-102(d).   However, the Commission is required to send an unedited copy of each formal 

advisory opinion to the Secretary of State’s Office at the time the formal advisory opinion is issued to the 

requester, and the Secretary of State is required to treat the formal advisory opinion as confidential and 

not a matter of public record.  G.S. 120C-102(d1).  In addition, Commission staff is specifically 

authorized to share all information and documents related to requests for formal advisory opinions with 

the Secretary of State’s Office.  The Secretary of State’s Office is required to treat any such information 

and documents in its possession as confidential and not a matter of public record G.S. 120C-102(d1). 
 


