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Question: 
 
May a legislator participate in a trip sponsored by a foreign country cultural center 
located in North Carolina, where the legislator pays for the expense of traveling to the 
foreign country and the cultural center pays the legislator's expenses while the legislator 
is in the foreign country? 
 
Opinion: 
 
Chapter 138A of the General Statutes establishes ethical standards for certain “covered 
persons,” including members of the General Assembly. G.S. 138A-31 prohibits covered 
persons from using their positions “in a legislative action for their financial benefit.” It 
does not appear that the Center’s payment of the legislator's expenses is connected to 
legislative action, and therefore G.S. 138A-31 is inapplicable.  
 
G.S. 138A-32(c) prohibits legislators from accepting a gift from a lobbyist or a lobbyist 
principal, with a number of listed exceptions. This provision is inapplicable, because the 
cultural center is not registered as a lobbyist principal.  If the Center were a lobbyist 
principal, as a covered person the legislator would not be permitted to accept trip 
expenses from the Center unless an exception applied.  
 
However, even if a legislator may accept expenses connected with a trip to a foreign 
country, the organization paying for the trip may need to report those expenses to the 
Secretary of State’s office in accordance with G.S. 120C-800(a) or (c). G.S. 120C-800(a) 
requires that any “reportable expenditures” over $200 in any calendar quarter made to a 
designated individual (including legislators) from a person or group of persons for the 
purpose of lobbying must be reported to the Secretary of State. This reporting 
requirement applies to those individuals or entities that are not otherwise required to 
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report under Chapter 120C of the General Statutes (i.e., lobbyists, lobbyist principals, or 
legislative liaisons). 
  
“Lobbying” is defined in G.S. 120C-100(a)(9) to include direct lobbying (influencing or 
attempting to influence legislative action through direct communications with a 
legislator) and goodwill lobbying (developing goodwill “through communications or 
activities”). Lobbying does not include activities that are part of a “business, civic, 
religious, fraternal, personal, or commercial relationship” and are not connected to 
legislative action. Assuming the travel expenses paid by the cultural center exceed $200, 
the Center’s reporting responsibilities would depend upon the nature of the legislator's 
relationship with the Center. Because of the breadth of the definition of goodwill 
lobbying, if the legislator is invited on the trip solely because of the legislator's status as a 
legislator, the Center’s payment of the legislator's expenses could be considered to be for 
the purpose of developing goodwill. If so, those expenses would have to be reported 
under G.S. 120C-800(a). If, on the other hand, the legislator were being invited as a 
participant of a sister cities or other program in which the legislator participated outside 
of the legislator's legislative duties, the expenses would not be considered to be for the 
purpose of lobbying and would therefore not have to be reported. 
 
G.S. 120C-800(c) also requires reporting of a scholarship over $200 given to a designated 
individual. Scholarship is defined as “a grant-in-aid to attend a conference, meeting, or 
other similar event.” Since the legislator's trip does not appear to be made in connection 
with the legislator's attendance at a conference, meeting, or similar organized event, this 
provision would not require that the Center report the expenses made on the legislator's 
behalf.  


