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Dear Requester: 
 
 You sent the State Ethics Commission an e-mail requesting guidance on specific issues arising 
under the new Lobbying Law (Chapter 120C) and the new State Government Ethics Act (Chapter 
138A), which became effective January 1, 2007.  At the time of your request, the full Ethics 
Commission had not been appointed.  Therefore an informal written opinion was issued to you.  At 
that time you requested that once the full Commission was appointed, a formal written advisory 
opinion (“formal advisory opinion”) be issued to you regarding the situation on which my informal 
written advisory opinion was issued. 
 

The State Ethics Commission has authorized the staff to issue formal advisory opinions 
pursuant to G.S. 138A-13 and 120C-102, upon the receipt of a proper request.  All opinions are based 
on the particular facts presented. Once issued, these formal advisory opinions confer limited civil 
immunity upon the requester if the advice given is followed. Formal advisory opinions issued do not 
confer immunity from any criminal investigation or prosecution. Requests for advisory opinions, the 
opinions themselves, and all materials related thereto are confidential and not a matter of public 
record, although the Commission is required to publish redacted formal advisory opinions annually.  
G.S. 120C-102(d).     

 
At its February 22, 2007, meeting, the Commission reviewed the informal written advisory 

opinion I issued to you in January 2007.  On February 22, 2007, the Commission adopted my informal 
written advisory opinion as a formal advisory opinion.   

                                                           
1  Note:  This formal advisory opinion was initially issued as an informal written advisory opinion in 
January of 2007; approved by the Commission as a formal advisory opinion on February 22, 2007; 
revised on October 3, 2007, to incorporate recent amendments to relevant parts of the Ethics Act and 
Lobbying Law; and approved as revised on November 9, 2007. 
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In your e-mail and in our follow-up discussion, you stated the following facts.  A North 

Carolina organization  (“Organization”) was planning to host a legislative reception honoring all of the 
newly elected members of the North Carolina General Assembly (“General Assembly”).  The 
Organization was not a lobbyist principal.  However, this legislative reception would be sponsored by 
approximately 60 different sponsors, many of which were lobbyist principals.   All members of the 
General Assembly were invited along with all Council of State members, all Supreme Court justices 
and Court of Appeals judges, the Governor and his cabinet, and all North Carolina members of the 
United States Congress.  Your e-mail stated that this reception was open to the general public.  
Subsequently you clarified that although the Organization considered this event open to the general 
public, there would be a substantial charge to members of the public to attend this reception.   

 
Your questions were: (1) who is actually giving the food and beverages at this legislative 

reception when sponsors give the money to the Organization specifically for the purpose of paying for 
this legislative reception for the legislators and public servants, and the Organization then directly 
contracts with and pays for the catering of the reception; (2) if the food and beverages are determined 
to be given by the sponsors, including lobbyist principals, does this legislative breakfast meet an 
exemption to the gift ban; and (3) if the food and beverages can be given, who must report the 
expenditures to the Secretary of State’s Office?  

 
Based on the fact that the sponsors were specifically giving the money to the Organization to 

pay for the legislative reception, the sponsors were indirectly giving the gifts of food and beverages to 
the legislators and public servants.  Since some of the sponsors were lobbyist principals, this gift of 
food and beverages was prohibited under G.S. 120C-303(a) and 138A-32(c), unless it met an 
exemption to the gift ban pursuant to G.S. 138A-32(e).   Based on the facts you provided in your e-
mail and during our telephone conversation, I determined that the G.S. 138A-32(e)(1) exemption for 
food and beverages consumed at a “public event” may be applicable if the Organization’s legislative 
reception met all of the requirements to be a public event for both legislators and public servants.  

 
“Public event” is defined in G.S. 138A-3(29).  Prior to the passage of House Bill 1111 (Session 

Law 2007-348) on August 9, 2007, the definition of “public event” had two separate subsections, one 
for legislators and legislative employees, and one for public servants.  Each of these subsections stated 
requirements that had to be met, including who must be invited to the organized gathering, to qualify 
as a public event for each of these types of covered individuals.2  Your e-mail stated that this 
legislative reception was open to the general public.  However, during our telephone conversation you 
stated that a member of the general public would have to pay a substantial amount  to attend this 
legislative reception while legislators and public servants would be admitted free of charge.  As we 
discussed, whether an event that has a charge to attend is really “open to the general public” is unclear.  
This is an issue that needs to be addressed by the Ethics Commission.  Accordingly, this legislative 
reception may not have been “open to the general public” making the then-existing G.S. 138A-

                                                           
2 Section 24 of HB 1111 amended the definition of “public event” under G.S. 138A-3(29) and 
eliminated the two separate subsections, one for legislators and legislative employees, and one for 
public servants.   Pursuant to Section 24 of HB 1111, there are now five definitions of “public event” 
under G.S. 138A-3(29), and if the sponsoring person and their/its event meet all of the requirements of 
any one of these five definitions, the event is a public event for legislators, legislative employees, and 
public servants. 
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3(29)a.1. public event definition for legislators and the then-existing G.S. 138A-3(29)b.1. public event 
definition for public servants inapplicable.  Charging the general public to attend a legislative 
reception may also make the post-HB 1111 and current definitions of public event as defined in G.S. 
138A-3(29)a. and in G.S. 138A-3(29)c. inapplicable.  However, that issue did not need to be addressed 
in my advisory opinion because this legislative reception may have met some of the other definitions 
of public event contained in G.S. 138A-3(29) for legislators and public servants, both pre-HB 1111 
and post-HB 1111, based on who was being notified and invited to attend. 

 
G.S. 138A-3(29)a.2.II. applied when the event was an organized gathering of a person (person 

is broadly defined under G.S. 138A-3(27) and includes business entities, associations, and 
organizations) to which the entire General Assembly was invited and to which all shareholders, 
employees, board members, officers, members or subscribers of the person located in North Carolina 
were notified and invited to attend.  Accordingly, since all members of the General Assembly were 
invited, if each sponsoring lobbyist principal formally notified and invited all of its board members or 
all of its officers who were located in North Carolina to this legislative reception, the proposed 
legislative reception would have met the G.S. 138A-3(29)a.2. definition of “public event” and the 
lobbyist principals would have been allowed to give legislators food and beverages for immediate 
consumption at this reception per the G.S. 138A-32(e)(1) gift ban exemption.   
 

A similar public event provision pertained to public servants.  The G.S. 138A-3(29)b.3. public 
event exemption applied when the event was an organized gathering of a person to which at least 10 
public servants were invited and to which all shareholders, employees, board members, officers, 
members or subscribers of the person located in a specific North Carolina office or county were 
notified and invited to attend.   Since more than 10 public servants were invited, if each sponsoring 
lobbyist principal  formally notified and invited all of its board members or all of its officers who were 
located in a specific North Carolina office or county to this legislative reception, the proposed 
legislative reception would have met the G.S. 138A-3(29)b.3. definition of “public event” and the 
lobbyist principals would have been allowed to give legislators food and beverages for immediate 
consumption at this reception per the G.S. 138A-32(e)(1) gift ban exemption.   

 
After the passage of HB 1111 on August 9, 2007, if a person and their/its event meet all of the 

requirements of any one of the five definitions of “public event” contained in G.S. 138A-3(29), as 
amended by Section 24 of HB 1111, the sponsoring person(s) may give the gift of food and beverages 
for immediate consumption under the gift ban exemption of 138A-32(e)(1) to legislators, legislative 
employees, and public servants.  The sponsoring person(s) no longer needs to meet the requirements of 
two separate subsections or two different definitions of “public event” to give to different types of 
designated individuals (“DI”) (legislators, legislative employees, and public servants) under this gift 
ban exemption.  See Section 24 of HB 1111. 

 
 You also asked who should report the expenditures for the food and beverages given to the 
legislators and public servants at this reception.  G.S. 120C-403(b)(5) requires each lobbyist principal 
to report, among other things, all reportable expenditures made for the purpose of lobbying, all 
reportable expenditures for gifts given under any of the gift ban exemptions of  G.S. 138A-32(e) (1) – 
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(9), -(e)(11), -(e)(12),3 and all gifts given under the gift ban exemption of G.S. 138A-32(e)(10) with a 
value of more than $200.  The lobbyist principal reports are to be filed with the Secretary of State’s 
Office quarterly when the General Assembly is not in session and monthly when the General 
Assembly is in session.  G.S. 120C-403(a) and (c).  Accordingly, the sponsors who are lobbyist 
principals are required to report the food and beverage expenditures on their lobbyist principal reports 
they each file with the Secretary of State’s Office if the value of the expenditure is greater than $10 per 
day per individual legislator, individual public servant, or that individual’s immediate family.  G.S. 
120C-403(b)(5) and 120C-100(a)(12)a.  The sponsors who are not lobbyist principals, such as the 
Organization, need to report expenditures made for the purpose of lobbying if the reportable 
expenditures given per individual legislator, individual public servant, or that person’s immediate 
family equal a total cumulative value of over $200 in a calendar quarter.  G.S. 120C-800(a). 
 
     

                                                           
3 With the passage of HB 1111 on August 9, 2007, two new gift ban exemptions listed as (11) and (12) 
were created under G.S. 138A-32(e).  See Section 41 of HB 1111.  These gift ban exemptions of          
–(e)(11) and –(e)(12) are retroactive to January 1, 2007.  See Section 44 of HB 1111.  


