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RE:   Association Executives of North Carolina’s January 2009 Legislative Reception 
Application of the G.S. 120C-303 Gift Ban to Reception Sponsors 
Application of the G.S. 138A-32(e)(1) Gift Ban Exception  
AO-L-09-001 
  

Dear Mr. Thompson: 
 
 By e-mail dated October 14, 2008, you requested a formal advisory opinion regarding a 
legislative reception that the Association Executives of North Carolina (“AENC”) plans to host on 
January 28, 2009.  Your request included a number of specific questions.  This formal advisory 
opinion addresses your questions concerning the application of the Lobbying Law’s gift ban and 
was adopted by the State Ethics Commission (“the Commission”) at its January 16, 2009, meeting. 
The Commission will address your additional questions as to the reporting requirements of that law 
at its next meeting.  

 
I. Formal Advisory Opinions of the State Ethics Commission. 

 
G.S. 120C-102 establishes the requirements for the Commission’s issuance of formal 

advisory opinions to “any person affected by this Chapter.” G.S. 120C-102(a). G.S. 120C-102 
requires that a request for a formal advisory opinion be in writing and “relate to real or reasonably 
anticipated fact settings and circumstances.” All opinions are based on the particular facts presented 
and have prospective application only.  

 
Once issued, a formal advisory opinion confers limited civil immunity upon the requester if 

the Commission’s advice is followed.  Good faith reliance by the requester on the Commission’s 
formal advisory opinion immunizes the requester from (1) investigation by the Commission 
regarding the specific facts and circumstances addressed in the opinion and (2) any adverse action 
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by legislator, legislative employee, or public servant’s employing entity.  In addition, good faith 
reliance by the requester on a formal advisory opinion grants civil immunity to the requester from 
investigation by the Secretary of State’s Office regarding the specific facts and circumstances 
addressed in the opinion. The Commission’s formal advisory opinions do not confer immunity from 
any other investigative or enforcement agency, or immunize the requester from criminal 
investigation or prosecution.  

  
Requests for advisory opinions, the opinions themselves, and all materials related thereto are 

confidential and not a matter of public record, although the Commission is required to publish an 
edited copy of formal advisory opinions within 30 days of issuance.  G.S. 120C-102(c) and (d).  

 
The Commission is authorized to share all information related to formal advisory opinion 

requests pertaining to G.S. Chapter 120C with staff of the Office of the Secretary of State, which 
must treat such information as confidential and not a public record.  The Commission must forward 
an unedited copy of each formal advisory opinion issued under G.S. 120C-102 to the Secretary of 
State at the time the opinion is issued.  Those unedited opinions are confidential and not a public 
record.  G.S. 120C-102(d1). 
 
II.  The Gift Ban Exception For Food and Beverages For Immediate Consumption. 
 

Based on the facts presented, which are summarized below, the Commission has determined 
that lobbyist principals may sponsor AENC’s January 28, 2009 legislative reception (“Legislative 
Reception”) at which food and beverages will be given to attending legislators and public servants, 
if the requirements of the gift ban exception of G.S. 138A-32(e)(1)c.1 or c.2 are met.1  In addition, 
attending public servants may eat and drink at the Legislative Reception even if an “interested 
person” to the public servant’s employing entity is a sponsor of this reception if those requirements 
are met.   Each sponsoring lobbyist principal will need to report its sponsorship of this Legislative 
Reception on its principal expense report that it files with the Secretary of State for the month of 
January 2009, the month in which the designated individuals receive the food and beverages, and 
benefit from the sponsorship.2   
 
III. The Facts. 
 

AENC is planning to host its semi-annual Legislative Reception welcoming the 2009 
General Assembly on January 28, 2009.  Food and beverages for immediate consumption will be 
served at this reception.  A high school jazz trio will play background music.  All members of the 
General Assembly will be invited along with all Council of State members, all Supreme Court 
justices and Court of Appeals judges, the Governor and the members of the Governor’s Cabinet and 
                                                           
1 Based on the facts, the Commission has determined that the background music does not have 
independent monetary value and therefore is not a gift of entertainment provided to the attending 
designated individuals.  Whether entertainment provided at an event will be deemed a gift will be 
determined on a case by case basis.   
 
2 Accordingly, if a lobbyist principal sponsored this legislative event, that “reportable expenditure” 
should be disclosed on its principal report for the month of January 2009.  More details regarding 
the method of reporting will be provided in a formal advisory opinion issued by the Commission at 
its next meeting. 
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North Carolina’s Congressional delegation.  Immediate family members of the legislators, public 
servants, and judicial officers are also invited to attend.  Members of the general public must pay 
$250.00 to attend this Legislative Reception. 

 
AENC is not a lobbyist principal.  However, this Legislative Reception will be sponsored by 

approximately 60 different sponsors, many of which are lobbyist principals.   Other sponsors may 
include “interested persons,” as described in G.S. 138A-32(d), to an attending public servant or 
their employing entity.  A sponsorship is $695.00 and is paid directly to AENC.  Some sponsors 
will pay AENC in 2008 while others will pay AENC in January of 2009.  A sponsor receives 10 
tickets to the Legislative Reception and recognition as a sponsor of the reception.  AENC is 
expecting at least 10 individuals “associated with the group of sponsoring lobbyist principals” to 
actually attend the Legislative Reception.   
 

AENC makes all of the arrangements for the Legislative Reception, including renting the 
facility, contracting with caterers for food and beverages, and providing and sending out the 
invitations.  AENC pays for all of these expenses with funds provided by the sponsorships.  The 
sponsorships pay for the entire cost of the Legislative Reception, with the balance going to AENC’s 
general account without any conditions attached.  Based on the past, AENC expects that 
approximately 25% of the sponsorships funds will go into its general account.  

 
AENC intends to send a written invitation to all legislators, public servants, and judicial 

officers at least 24 hours in advance of the Legislative Reception.  The written invitation will 
contain the date, time, and location of the Legislative Reception and state that “[t]his event is 
permitted under G.S. 138A-32(e)(1)c. – [p]lease enjoy the food and beverages.”   
 
IV.  Applicable Statutory Provisions. 
 

A. Gift Ban and Applicable Exceptions. 
 

G.S. 120C-303(a), as amended by S.L. 2008-213, provides that unless permitted by 
an exception to the gift ban, no lobbyist or lobbyist principal may: “(1) [k]nowingly give a 
gift to a designated individual,” or “(2) [k]nowingly give a gift with the intent that a 
designated individual be the ultimate recipient.” Designated individuals include legislators, 
public servants, and legislative employees.3  G.S. 120C-100(a)(2).  A “gift” is defined as 
anything of monetary value. 

 
This gift ban also applies to liaison personnel as to gifts given to legislators.  G.S. 

120C-500(d).  G.S. 138A-32(c) in turn prohibits designated individuals from knowingly 
accepting a gift from a registered lobbyist, lobbyist principal, or legislative liaison personnel 
(1) directly or (2) if the lobbyist, lobbyist principal, or legislative liaison “intended for the 
ultimate recipient of the gift to be a” designated individual.  
 

G.S. 138A-32(d) also prohibits public servants from knowingly accepting gifts from 
persons who are (1) doing or seeking to do business with the public servant’s employing 

                                                           
3 This provision is inapplicable to gifts to judicial officers, which includes all Supreme Court 
justices and Court of Appeals judges. 
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entity, (2) engaged in activities regulated by that entity, or (3) have financial interests that 
may be substantially affected by the public servant acting in an official capacity. 

 
The gift ban exception of G.S. 138A-32(e)(1)c.1 allows a lobbyist principal to 

provide food and beverages for immediate consumption to all designated individuals at an 
event to which: 

 
(a) the entire General Assembly is invited; and  
  
(b) at least 10 individuals associated with the person4 actually attend, other than 
designated individuals or their immediate family members. 

 
Notice of the event must be from at least one of the hosts5 or sponsors of the event, in 
writing, 6 contain the date, time and location of the event, and be given at least twenty-four 
(24) hours in advance of the event.  The written notice must also state whether or not the 
event is permitted under G.S. 138A-32(e)(1).7 

 
 One of the key aspects of meeting this part of the food and beverage exception is 
determining who is “associated with the person” for attendance purposes. This involves 
interpreting two terms: “associated with” and “the person.”  
 
 “Person” is broadly defined in G.S. 138A-3(27); however, the determination of 
who/what is “the person” holding the gathering becomes more complicated when the event 
is being sponsored/funded by a number of lobbyist principals rather than just one.  The 
Commission has decided that for the purposes of meeting G.S. 138A-32(e)(1)c.1 (10 
individuals associated with the person), “the person” is the group of lobbyist principals 
sponsoring the event; not any sponsoring non-lobbyist principals. 
 

Since “associated with” is not defined, the Commission was guided by G.S. 138A-
3(3). That provision includes the following relationships as an “association” with a business: 
a) an employee; b) a leadership position, including a director, officer, or partner; c) an owner 
of a legal, equitable, or beneficial interest of ten thousand dollars ($10,000) or more, or of 
five percent (5%), whichever is less, other than a trustee on a deed of trust; or d) a lobbyist. 
Any of these relationships with one of the sponsoring lobbyist principals would qualify as 
“associated with the person” for attendance purposes under 138A-32(e)(1)c.1.  However, 
this is not an exclusive list, and other associations may, under certain circumstances, qualify 

                                                           
4 “Person” is broadly defined under G.S. 138A-3(27) and includes individuals, all types of business 
entities, associations, organizations, and any group of persons acting together. 
 
5 Although AENC is not financially sponsoring the Legislative Reception, it is hosting this event 
and may send the required written notices to all individuals of the qualifying groups. 
 
6 Notice by e-mail qualifies as written notice. 
 
7 The written notice requirements also apply to sub-subdivision c.2 of the gift ban exception of G.S. 
138A-32(e)(1).   
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as well. For example, individual members8 of the sponsoring “person” (see above) would 
count, as would official representatives of corporate members (e.g., officers, directors, or 
owners) of the sponsoring “person.”  Other associations will need to be addressed on a case 
by case basis under the particular facts involved. 

  
Under the facts presented, “the person” referenced in G.S. 138A-32(e)(1)c.1 is the group of 

lobbyist principals sponsoring the Legislative Reception.  Therefore, for AENC’s Legislative 
Reception to meet sub-subdivision c.1 of G.S. 138A-32(e)1, the group of lobbyist principals 
sponsoring the Legislative Reception has to have a total of ten (10) individuals associated with their 
group actually attend the Legislative Reception.9 

 
 Therefore, provided AENC invites the entire General Assembly to the Legislative Reception 
by written notice containing the information noted above at least 24 hours in advance of the event 
and at least ten (10) individuals who are associated with the group of sponsoring lobbyist principals 
actually attend the Legislative Reception, the sponsoring lobbyist principals’ sponsorship funds may 
be used to provide food and beverages to all of the attending designated individuals pursuant to the 
gift ban exception of 138A-32(e)(1)c.1. 
 

B. Specific Questions. 
 

What follows are responses to your specific questions:  
 
1. If AENC posted a visible sign at the entrance table to the event stating “Open 

to Public – Admission $250/person”, would the event be the type described in 
G.S. 138A-32(e)(1)b. such that food and beverage for immediate 
consumption can be provided? 

  
No.  An event or gathering for which the general public has to pay an admission 

charge to attend is not “open to the general public” and would not qualify under the gift ban 
exception of G.S. 138A-32(e)(1)b. 

 
2. Are the individual members of AENC in attendance at the event “associated” 

with AENC, as used in G.S. 138A-32(e)(1)c.1?  
 
AENC is not a lobbyist principal, lobbyist, or legislative liaison.  Based on these 

facts, AENC is not the “person” referred to in G.S. 138A-32(e)(1)c.  Therefore, individual 
members of AENC would not qualify as “individuals associated with the person” sponsoring 

                                                           
8 An individual who is a member of AENC (which is not one of the sponsoring persons) would need 
to fit within one of the accepted categories in relation to a sponsoring lobbyist principal (member, 
employee, officer, director, etc.) to qualify as an individual “associated with the person.” 
 
9 For example, ten of the lobbyist principals could each have one individual associated with it attend 
the Legislative Reception, or ten attendees could be associated with just one of the sponsoring 
lobbyist principals, or any other combination of attendees associated with the group of sponsoring 
lobbyist principals. 
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the Legislative Reception to meet the exception of sub-subdivision c.1 of G.S. 138A-
32(e)(1).  

 
3. Assuming there is no sign notifying the public that it is a public event, can 

AENC and the principals that are sponsors provide food and beverage for 
immediate consumption at the event, pursuant to G.S. 138A-32(e)(1)c.1.?   
Do the principals that are sponsors of the event have to provide any 
notification pursuant G.S. 138A-32(e)(1)c.2.? 

 
See III.A. above.   
 
 
4. Does the written invitation comply with G.S. 138A-32(e)(1)c.1?  

  
G.S. 138A-32(e)(1)c.1 does not require that the individuals associated with the 

person be invited by a written invitation or notice.  Rather, G.S. 138A-32(e)(1)c.1 requires 
that at least ten (10) individuals associated with the person actually attend the event. 

 
5. Can AENC send the invitation by e-mail?    

   
  Yes.  A notice or invitation by e-mail qualifies as a written notice. 
 
V. Conclusion. 
 

Thank you for contacting the State Ethics Commission concerning these issues. I hope this 
formal advisory opinion provides you with sufficient guidance and answers to your specific 
questions.  Please do not hesitate to contact me if you have any questions about the foregoing 
formal advisory opinion. 
 

Pursuant to G.S. § 120C-102(d1), an unedited copy of this formal advisory opinion will be 
forwarded to the Secretary of State. The Secretary of State is statutorily obligated to treat the 
opinion as confidential and not a public record. 
   
        Sincerely, 
 
 
 
        Susan R. Lundberg 
        Lobbying Director 
 
 
Cc: Robert L. Farmer, Chairman, SEC 

Perry Y. Newson, Executive Director, SEC 
 Kathleen S. Edwards, Assistant Executive Director, SEC 
 Secretary of State (per G.S. 120C-102(d1) 


